Våra hönor.

I maj 2009 blev vi helt appropå ägare till två hönskycklingar. Eller rättare sagt, vad vi trodde var två hönskycklingar. Min mamma, som gått i pension, blev erbjuden två hönor i avskedspresent från sina jobbarkompisar. Hon bestämde sig för att hönorna nog skulle passa bättre hos barnbarnen och Joakim var inte svårövertalad. Inte hans mor heller, om sanningen ska fram. Sagt och gjort, vi åkte iväg och hämtade kycklingarna. En vit och en gråspräcklig. Söta som socker.  Dom installerades i en gammal marsvinsbur med värmelampa ovanför.


Här är kycklingarna 5 dagar gamla.

Det tog oss inte många dagar att inse att åtminstone den ena var en tupp så det fick bli en ny resa till hönsfarmen för att byta ut den mot en ny. Även den var gråspräcklig. När de blev tillräckligt stora för att klara sig utan värmelampan fick de komma ut i en bur i trädgården. När vi själva var ute fick dom springa fritt. Och gissa om dom sprang? Tack och lov var dom lika sällskapliga som yrsliga så dom sprang inte långt. Altanen blev ett favorittillhåll. Lillhusses knä likaså.


Buren med hus och sandbad.

När semestern kom åkte vi till stugan och vi tog självklart hönorna med oss. Där sprang dom också lösa och utforskade blåbärsris och myror. Ett par flotturer hann vi också med.


Här har en av kycklingarna bytts ut. Det är den spräckliga som är nykomling.


Kolfia lägger IQ-pussel i sommarstugan.


Blomrabatter är spännande!


Hönorna gör Maja sällskap på flotten. Maja är tveksam om hon gillar det...

När hösten och kylan kom blev det dags för kycklingarna att flytta in i värmen. Vi byggde ett hönshus i en del av garaget. Nu började det även bli dags för hönorna att värpa så ett hönsrede var också ett måste. Samma dag som hönshuset blev klart bestämde sig Agda för att bekänna färg. Hon satte igång att gala för full hals! Det fanns inget annat att göra än att ta ytterligare en tur till hönsfarmen och byta en gång till. Den här gången blev det en ny vit höna, 3 veckor yngre än Kolfia.

Dagen innan Kolfia skulle bli 5 månader la hon sitt första ägg. Ett fint, litet, brunt ägg! I mitten av december var det så dags för nya Agda. Även hon la ett brunt ägg, men en nyans ljusare än Kolfias. Hittills har båda äggat varje dag så nu är kylskåpet fullt av färska ägg!

För dig som tycker det verkar kul med hönor i villaträdgården finns det många bra sidor där man kan få tips och råd:

Vi i villa

Hönshus

Kackel

 

Hem